...

RUT-avdrag för flytt: Så fungerar avdraget för flytthjälp och flytttjänster

Med RUT-avdraget kan privatpersoner sänka arbetskostnaderna för en rad hushållsnära tjänster, inklusive flytt. RUT-avdraget omfattar många moment i flyttprocessen och kan göra det både enklare och mer kostnadseffektivt att anlita professionella flyttfirmor. Här går vi igenom vilka delar av flytten som omfattas av RUT-avdraget, vad som inte täcks och hur du kan nyttja avdraget vid flytt.

Skatteverket kan du läsa mer om RUT-avdrag.

Vad ingår i rutavdraget?

RUT-avdraget täcker en rad arbetsmoment kopplade till flyttjänster, vilket gör att du kan göra avdrag på upp till 50 % av arbetskostnaden. Dock gäller avdraget bara specifika delar av flyttprocessen och omfattar inte material- eller transportkostnader. För att nyttja RUT-avdraget måste tjänsterna utföras av ett företag som är registrerat för F-skatt i Sverige.

RUT-berättigade tjänster vid flytt:

  • Bärhjälp: Kostnaden för att flytta möbler och kartonger från den gamla bostaden till flyttbilen omfattas.
  • Packning och uppackning: Arbetskostnaden för att packa ner och packa upp tillhörigheter kan också dras av.
  • Montering och demontering: Om möbler behöver monteras ner för att kunna transporteras och därefter monteras upp i den nya bostaden.
  • Transport av bohag inom Sverige: RUT-avdraget omfattar även arbetet med att transportera bohaget till den nya adressen, men det gäller endast den svenska delen av flytten om du flyttar till eller från utlandet.

RUT-avdraget gäller endast arbetskostnaden och omfattar inte flyttkartonger, emballage eller kostnader för eventuell lagring av tillhörigheter.

Kan flytthjälp ge rätt till rutavdrag?

Ja, flytthjälp omfattas av RUT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av en del av arbetskostnaden för själva flytten. RUT-avdraget är särskilt användbart för den som vill anlita en professionell flyttfirma och få hjälp med alla moment, från packning till transport.

Exempel på arbetskostnader som omfattas:

  • Flytt av möbler och kartonger: Att anlita en flyttfirma för att flytta möbler och kartonger omfattas av RUT-avdraget, så länge tjänsten utförs i Sverige.
  • Bärhjälp vid lastning och lossning: Flyttfirmans arbete med att lasta och lossa bohaget räknas som rutberättigad arbetskostnad.

Flytthjälp är därmed fullt berättigat till RUT-avdrag och ger en möjlighet att sänka arbetskostnaderna och göra flytten smidigare.

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Ja, med RUT-avdraget kan du göra avdrag för vissa flyttkostnader, dock endast för arbetskostnaden. RUT-avdraget täcker alltså inte material, såsom flyttkartonger, eller transportkostnader som inte är direkt kopplade till arbetsmomentet att flytta bohaget. Vid flytt till eller från utlandet omfattas endast arbetet som utförs inom Sveriges gränser av RUT-avdraget.

Vad som inte täcks av RUT-avdraget:

  • Materialkostnader: Emballage, flyttkartonger, tejp och liknande material omfattas inte.
  • Transportkostnader utanför arbetsmomentet: Rena transportkostnader täcks inte, och vid flytt utomlands gäller avdraget bara den svenska delen av arbetet.
  • Lagring av bohag: Eventuell kostnad för lagring av tillhörigheter ingår inte i RUT-avdraget.

För att få korrekt avdrag är det viktigt att flyttfirman specificerar arbetskostnaden separat från övriga kostnader på fakturan.

Får man ROT-avdrag eller RUT-avdrag när man flyttar?

När det gäller flyttjänster är det RUT-avdraget som gäller, inte ROT-avdraget. ROT-avdraget är till för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster, där flyttjänster ingår.

Skillnader mellan ROT- och RUT-avdrag vid flytt:

  • RUT-avdraget gäller för flyttjänster: RUT-avdraget täcker flytthjälp och relaterade arbetsmoment, såsom packning, transport och bärhjälp.
  • ROT-avdrag gäller inte för flytt: ROT-avdraget omfattar inte flyttjänster utan är specifikt för renovering och ombyggnad av fastigheter.

Det är viktigt att se till att flyttfirman specificerar arbetskostnaden korrekt och använder RUT-avdraget i fakturan, så att du kan få avdraget.

Hur mycket kan man få i RUT-avdrag för flytt?

RUT-avdraget ger en skattereduktion på upp till 50 % av arbetskostnaden för flyttjänster, men det finns en övre gräns för hur mycket avdrag som kan göras. Som privatperson kan du använda RUT-avdraget upp till 75 000 kronor per år, men det inkluderar även andra RUT-tjänster, som städning och trädgårdsarbete. Om ni är två vuxna som står på bostaden kan ni tillsammans utnyttja avdraget för totalt 150 000 kronor per år.

Exempel på hur RUT-avdraget kan påverka flyttkostnaden:

  • Flytthjälp med arbetskostnad på 20 000 kronor: Med RUT-avdraget kan du dra av 10 000 kronor, och slutkostnaden blir därmed 10 000 kronor.
  • Total flyttkostnad på 30 000 kronor, varav 15 000 kronor är arbetskostnad: Avdraget blir 7 500 kronor, och slutpriset blir 22 500 kronor.

Genom att använda RUT-avdraget kan du minska kostnaden för flytten och få hjälp med alla moment i flyttprocessen på ett mer prisvärt sätt.

Så här använder du RUT-avdraget för flytt

För att nyttja RUT-avdraget måste du säkerställa att flyttfirman är godkänd för F-skatt i Sverige. Företaget gör sedan avdraget direkt på din faktura, och du behöver inte göra något ytterligare för att få avdraget. Det är också viktigt att företaget specificerar arbetskostnaden separat, så att du tydligt kan se vilken del av fakturan som berättigar till avdrag.

Viktiga punkter att tänka på:

  • F-skatt: Se till att flyttfirman har F-skattsedel.
  • Specificerad faktura: Arbetskostnaden måste specificeras på fakturan.
  • Årlig avdragsgräns: Ha koll på att du inte överskrider din totala RUT-gräns för året om du nyttjar andra RUT-tjänster.

Genom att följa dessa steg kan du enkelt använda RUT-avdraget och minska kostnaderna för din flytt.